fbpx
Robotax APP
Live Support

Privacy Policy

Last Updated: 24 September 2019

This Privacy Policy (the “Policy”) applies across all websites, all products, applications and services (for the purpose of this Policy, we will term them as our “Services”) offered by Algobizz Bhd (a company incorporated in Malaysia whose correspondence office address is F-11-01 & 02, Garden Shoppe @ One City, Jalan USJ 25/1B, 47650 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia) and its subsidiaries, but excludes any websites, products, applications or services that have separate privacy policies which do not incorporate in this Privacy Policy.

This Policy explains how we handle the personal data that you provide to us and please read this Policy carefully to understand. This Policy explains the collection, processing and disclosure of your personal data pursuant to the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA 2010”).

We may be the Data User and/or Data Processor, depending on the nature of transaction, under this Policy as required under PDPA 2010.

This Policy is valid as at 24 September 2019. We may occasionally update this Policy. When we do, we will revise the “last updated” date at the top of the Policy and take such additional steps as may be required by law.

As a Data User, we will collect from you throughout the course of dealings with us the following personal information:

  1. Name
  2. Personal income tax number
  3. National registration identification card
  4. Passport number
  5. Gender
  6. Telephone number and/or mobile number
  7. Employer’s tax registration number
  8. Personal bank and its account number
  9. Monetary income
  10. Number of children
  11. Payment information
  12. Data you may submit to Inland Revenue Board of Malaysia
  13. Or other personal information that is required for the purposes of providing Services to you

We may also collect non-personal information about you including, but not limited to, data relating to your activities on the Services (including IP addresses) via tracking technologies such as cookies, web beacons and measurement software. Albeit such information is available to us, we wish to let you know that we do not utilise such information for analysis.

For Tax Practitioners Users

This section is specifically meant for the Tax Practitioners who are using our Services. We take up the role as Data Processor and not as a Data User. Apart from the personal data that you inform us about yourself and which we collect to manage and administer your account with us, you can enter and upload data to us about your clients and their tax affairs. All the data entered or uploaded to us by you are yours. You have the ultimate control over who has access to it.

Our duty is to ensure that the access to your data is secure and limited only to you and those to whom you have granted permissions. It’s up to you to control who has access to that data and how it’s used, and you must ensure that you have a valid reason for holding and processing that data in accordance with the Malaysian PDPA 2010.

We do not use your clients’ personal data for any other purpose.

This section explains the purposes we process your personal data that include:

Make our Services available to you

We may use your personal data to deliver our Services to you or carry out transactions you have requested, including, but not limited to, providing information on our Services you have purchased or otherwise use, answering customer service requests and facilitating the use of our website.

  1.   Manage and improve our day-to-day operations

We may use your personal data to perform business analyses or for other purposes that help us to develop and improve the quality of our business by customizing our services and products to your particular preferences or interests.

  1.   Other purposes

We may use your personal data for any purpose incidental, ancillary or in furtherance to the abovementioned purposes.

When you do not provide requested information, we may not be able to provide you the requested service or complete your transaction.

We also collect your personal data about your visit to our website, including usage and technical data.

In addition to the personal data you provide to us directly, we may also collect your personal data from a variety of other sources. For example from the cookies used on this website.

The personal data provided by you must be accurate, complete, not misleading and kept up-todate. Should you be made aware of any inaccuracy, incomplete or misleading or where the personal data provided to us earlier have become incorrect or out of date, kindly notify us at the details provided below. Unless provided by law, you have the right to request access and correct your personal data.

If you have questions regarding this Privacy Policy or our handling of your personal information, would like to lodge a complaint, or wish to contact our officer, please contact us using the contact information listed below. We will promptly address your concern and strive to reach a satisfactory resolution:-

  • E-mail: serene@ibizzcloud.com
  • Tel: 03-5892 5678
  • Address: F-11-01 & 02, Garden Shoppe @ One City, Jalan USJ 25/1B, 47650 Subang Jaya, Selangor.

 

The class of third parties we may disclose your personal data may include the following:-

Our group companies

We may disclose your personal data with our affiliates and group companies as reasonably necessary for the purposes set out in this Privacy Policy.

  1.   Service providers

We have and will continue to scrutinise and select carefully third parties who help to provide our Services to you. We may disclose your personal data with companies with which we have contracted to provide services on our behalf, such as hosting websites, processing transactions, analyzing our websites and performing analyses to improve the quality of our Services. We will always ensure that the security policies and confidentiality arrangements of those third parties are in compliance with the requirements or standards set out in the PDPA 2010.

  1.   Governmental departments and authorities

We may disclose your Personal Data with governmental departments and authorities which is in response to a verified request from them or for the purpose of fulfilment of the transaction.

Kindly note that it would be obligatory for you to provide us with the abovementioned personal data for us to fulfil the purposes as provided herein. When you do not provide requested information, we may not be able to provide you the requested Services or complete your transaction.

We are committed to protecting the security of your personal data. We use a variety of security technologies and procedures to help protect your personal data from unauthorized access, use or disclosure, including implementation of such security measures as may be required by applicable law. However, no information system can be 100% secure, so we cannot guarantee the absolute security of your personal data.

The safety and security of your personal data also depends on you. Where we have given you (or where you have chosen) a User ID and password to access our website, you are responsible for keeping those log-on credentials confidential and not revealing them to others.

Any personal data shall not be kept longer than is necessary for the fulfilment of the purposes mentioned in this Privacy Policy. We shall undertake to ensure that all personal data is destroyed or permanently deleted if it is no longer required for the purposes for which it was to be processed.

By visiting our website or by interacting with us or by providing your personal data to us, you are deemed to have read and consent to the using, collecting and processing of your personal data in the manner described in this Privacy Policy by us or on our behalf.

You can withdraw the consent any time by writing or e-mail to us using the contact details provided above. Upon receiving your request, we will immediately cease the processing of your personal data. However, please be reminded that by ceasing the processing of your personal data may have the consequence of you being unable to use our Services save and except browsing our websites for information that we had posted for the public..


Dasar Privasi

Dikemaskini pada: 24 September 2019

Dasar Privasi ini (“Dasar”) adalah digunakan untuk semua laman web, semua produk, aplikasi dan perkhidmatan (untuk tujuan Polisi ini, kami akan memanggilnya sebagai “Perkhidmatan”) yang ditawarkan oleh Algobizz Bhd (sebuah syarikat yang diperbadankan di Malaysia yang mempunyai alamat surat-menyuratnya di F-11-01 & 02, Garden Shoppe @ One City, Jalan USJ 25 / 1B, 47650 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia) dan anak-anak syarikatnya, tetapi tidak termasuk laman web, produk, aplikasi atau perkhidmatan yang mempunyai dasar privasi yang berasingan dan tidak termasuk dalam Dasar ini.

Dasar ini menerangkan bagaimana kami mengendalikan data peribadi yang anda berikan kepada kami dan sila baca Dasar ini dengan teliti. Dasar ini akan menerangkan pengumpulan, pemprosesan dan penzahiran data peribadi anda menurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 (“APDP 2010”).

Bergantung kepada jenis transaksi, kami boleh dikenali sebagai Pengguna Data dan/atau Pemproses Data, di bawah Dasar ini seperti yang dikehendaki di bawah APDP 2010.

Dasar ini adalah sah setakat pada 24 September 2019. Kami mungkin mengemaskini Dasar ini. Apabila kami berbuat demikian, kami akan menyemak tarikh “Dikemaskini pada” di bahagian atas Dasar dan mengambil langkah-langkah tambahan yang diperlukan dari segi undang-undang.

Sebagai Pengguna Data, kami akan mengumpulkan daripada anda maklumat-maklumat peribadi berikut sepanjang masa urusan anda dengan kami:

  1. Nama
  2. Nombor cukai pendapatan peribadi
  3. Nombor Kad pengenalan pendaftaran
  4. Nombor pasport
  5. Jantina
  6. Nombor telefon dan / atau nombor mudah alih
  7. Nombor pendaftaran cukai majikan
  8. Bank peribadi dan nombor akaunnya
  9. Pendapatan kewangan
  10. Bilangan Anak
  11. Maklumat Pembayaran
  12. Data yang anda berikan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
  13. Atau maklumat-maklumat peribadi lain yang diperlukan untuk tujuan kami menyediakan Perkhidmatan kepada anda

Kami juga mungkin mengumpul maklumat-maklumat bukan peribadi tentang anda termasuk, tetapi tidak terhad kepada, data yang berkaitan dengan aktiviti anda pada Perkhidmatan (termasuk alamat IP) melalui teknologi-teknologi penjejakan seperti cookies, web beacons dan perisian pengukuran. Walaupun maklumat-maklumat tersebut adalah tersedia untuk kami, kami ingin memberitahu anda bahawa kami tidak akan mengguna maklumat-maklumat tersebut untuk analisis.

Untuk Pengguna-pengguna Pengamal Percukaian

Bahagian ini adalah khusus untuk Pengamal Percukaian yang menggunakan Perkhidmatan kami. Kami mengambil peranan sebagai Pemproses Data dan bukan sebagai Pengguna Data. Selain daripada data peribadi yang anda berikan kepada kami tentang diri anda serta data yang kami kumpulkan untuk pengurusan dan pentadbiran akaun anda, anda boleh memasukkan dan memuatnaik data pelanggan anda kepada kami dan urusan percukaian mereka. Semua data yang dimasukkan atau dimuatnaikan oleh anda kepada kami adalah milik anda. Anda mempunyai kawalan sepenuhnya kepada sesiapa yang mempunyai akses.

Tugas kami hanya adalah memastikan bahawa anda boleh akses kepada data dengan selamat dan akses ini adalah terhad kepada anda atau orang-orang yang anda telah berikan keizinan. Terserah kepada anda untuk pengawalan untuk siapa yang mempunyai akses kepada data tersebut dan bagaimana ia digunakan, dan anda mesti memastikan bahawa anda mempunyai alasan yang sah untuk memegang dan memproses data tersebut mengikut APDP 2010. Kami tidak menggunakan data peribadi pelanggan anda untuk sebarang tujuan lain.

Bahagian ini menerangkan tujuan kami memproses data peribadi anda:

  1. Jadikan Perkhidmatan kami tersedia untuk anda

Kami boleh menggunakan data peribadi anda untuk menyampaikan Perkhidmatan kami kepada anda atau menjalankan transaksi yang anda minta, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, memberikan maklumat mengenai Perkhidmatan kami yang telah anda beli atau menggunakannya, menjawab permintaan perkhidmatan pelanggan dan memudahkan penggunaan laman web kami .

  1. Mengurus dan meningkatkan operasi harian kami

Kami mungkin menggunakan data peribadi anda untuk menjalankan analisis perniagaan atau tujuan lain yang boleh membantu kami untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan. Ini adalah dijalankan dengan penyesuaian perkhidmatan dan produk kami mengikut pilihan ataupun kepentingan anda.

  1. Tujuan-tujuan lain

Kami boleh menggunakan data peribadi anda untuk sebarang tujuan lain yang bersampingan, berkaitan atau tujuan-tujuan lanjutan yang dinyatakan di atas.

Jika anda tidak memberikan maklumat yang diminta oleh kami, kami mungkin tidak dapat menyediakan perkhidmatan yang diminta atau menyelesaikan transaksi anda.

Kami juga mengumpul data peribadi anda mengenai lawatan anda ke laman web kami, termasuk penggunaan dan data teknikal.

Sebagai tambahan kepada data peribadi yang anda berikan kepada kami secara langsung, kami juga mengumpul data peribadi anda dari pelbagai sumber yang lain. Contohnya dari cookies yang digunakan di laman web ini.

Data peribadi yang disediakan oleh anda mestilah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan dikemaskini. Sekiranya anda dimaklumkan mengenai sebarang ketidaktepatan, tidak lengkap ataupun mengelirukan atau jika data peribadi yang diberikan terdahulu telah menjadi tidak tepat atau tidak dikemaskinikan, sila beritahu kami melalui saluran yang diberikan di bawah. Kecuali jika diperuntukkan oleh undang-undang, anda berhak meminta akses dan memperbetulkan data peribadi anda.

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai Dasar ini atau pengendalian maklumat peribadi anda, aduan, atau ingin menghubungi pegawai kami, anda boleh hubungi kami dengan menggunakan maklumat hubungan yang tertera di bawah. Kami akan segera menangani kebimbangan anda dan berusaha untuk mencapai resolusi yang memuaskan: –

  • E-mel: serene@ibizzcloud.com
  • Tel: 03-5892 5678
  • Alamat: F-11-01 & 02, Garden Shoppe @ One City, Jalan USJ 25/1B, 47650 Subang Jaya, Selangor.

 

Kelas pihak ketiga yang kami mungkin menzahirkan Data Peribadi anda mungkin termasuk yang berikut: –

  1. Kumpulan syarikat kami

Kami mungkin menzahirkan data peribadi anda dengan syarikat sekutu dan kumpulan kami yang semunasabahnya diperlukan untuk tujuan yang dinyatakan dalam Dasar ini.

  1. Pembekal perkhidmatan

Kami telah dan akan terus meneliti dan memilih pihak ketiga yang membantu kami untuk menyediakan Perkhidmatan kami kepada anda. Kami mungkin menzahirkan data peribadi anda dengan syarikat-syarikat yang kami upah untuk penyediaan perkhidmatan bagi pihak kami, seperti laman web hosting, pemproses transaksi, penganalisis laman web dan melakukan analisis untuk meningkatkan kualiti Perkhidmatan kami. Kami akan sentiasa memastikan bahawa dasar keselamatan dan pengaturan kesulitan pihak ketiga adalah mematuhi keperluan atau piawaian yang ditetapkan dalam APDP 2010.

  1. Jabatan dan pihak berkuasa kerajaan

Kami mungkin mezahirkan data peribadi anda dengan jabatan dan pihak berkuasa kerajaan setelah kami sahkan permintaan mereka atau untuk tujuan penyempurnaan transaksi.

Sila ambil perhatian bahawa ia adalah wajib untuk anda memberikan kepada kami data peribadi yang dinyatakan di atas untuk memenuhi tujuan-tujuan yang dinyatakan di sini. Apabila anda tidak memberikan maklumat yang diminta, kami mungkin tidak dapat memberikan Perkhidmatan yang diminta atau menyelesaikan transaksi anda.

Kami akan memastikan data peribadi yang diberikan oleh anda disimpan dengan selamat. Kami menggunakan pelbagai teknologi dan prosedur keselamatan untuk membantu dalam perlindungan data peribadi anda daripada akses, penggunaan atau penzahiran yang tidak dibenarkan, termasuk pelaksanaan langkah-langkah keselamatan seperti yang diperlukan oleh undang-undang yang berkenaan. Walau bagaimanapun, tiada sistem adalah 100% selamat. Oleh yang demikian, kami tidak dapat menjamin keselamatan mutlak data peribadi anda.

Keselamatan dan sekuriti data peribadi anda juga bergantung kepada anda. Selepas ID pengguna dan kata laluan untuk mengakses laman web kami diberikan, anda seharusnya bertanggungjawab untuk memastikan orang-orang yang layak sahaja untuk “login” dan tidak mendedahkannya kepada orang lain.

Kami tidak tidak akan menyimpan sebarang data peribadi lebih lama daripada yang diperlukan untuk memenuhi tujuan yang disebut dalam Dasar ini. Kami akan berusaha untuk memastikan bahawa semua data peribadi dimusnahkan atau dihapuskan secara kekal jika tidak diperlukan lagi untuk tujuan yang pemprosesan.

Dengan melawat laman web kami atau dengan berinteraksi dengan kami atau dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda dianggap telah membaca dan membenarkan penggunaan, pengumpulan dan pemprosesan data peribadi anda mengikut cara yang dijelaskan dalam Dasar ini oleh kami atau bagi pihak kami.

Anda boleh menarik balik persetujuan bila-bila masa dengan menulis atau e-mel kepada kami menggunakan butiran hubungan yang disediakan di atas. Setelah menerima permintaan anda, kami akan segera menghentikan pemprosesan data peribadi anda. Walau bagaimanapun, sila diingatkan bahawa perhentian pemprosesan data peribadi anda akan mengakibatkan anda tidak dapat menggunakan Perkhidmatan kami. Akan tetapi anda masih boleh melayari laman web kami dan mendapatkan maklumat yang telah kami paparkan untuk orang awam.